Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Sokushinbutsu: Η παράξενη πρακτική αυτο-μουμιοποίησης


Σε όλη τη βόρεια Ιαπωνία γύρω από το νομό Γιαμαγκάτα, υπάρχουν διάσπαρτοι 24 μουμιοποιημένοι Ιάπωνες μοναχοί γνωστοί ως Sokushinbutsu, που προκάλεσαν το θάνατό τους, με τρόπο που οδήγησε στην αυτο-μουμιοποίηση τους.



Η πρακτική έγινε για πρώτη φορά από κάποιον ιερέα ονόματι Kuukai πριν από 1.000 χρόνια στο μοναστήρι του όρους Koya. Ο Kuukai ήταν ιδρυτής της σέκτας του Βουδισμού Shingon, η οποία υποστηρίζει την φώτιση μέσα από τη σωματική τιμωρία. Μια επιτυχημένη μουμιοποίηση χρειάζεται πάνω από 10 χρόνια. Πιστεύεται ότι πολλές εκατοντάδες μοναχοί προσπάθησαν, αλλά μόνο 16 με 24 έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.


Η περίπλοκη διαδικασία ξεκινούσε με μια ειδική διατροφή για 1.000 ημέρες που αποτελούνταν μόνο από ξηρούς καρπούς και σπόρους, ενώ επιδίδονταν και σε αυστηρή σωματική δραστηριότητα που τους αφαιρούσε το σωματικό λίπος. Μετά έτρωγαν μόνο φλοιούς και ρίζες για άλλες 1.000 ημέρες και άρχιζαν να πίνουν ένα δηλητηριώδες τσάι που γίνεται από τους χυμούς του δέντρου Urushi, που συνήθως χρησιμοποιείται σαν γυαλιστικό μετάλλων.


Αυτό τους προκαλούσε εμετό και γρήγορη απώλεια σωματικών υγρών και -το σημαντικότερο- έκανε το σώμα πολύ δηλητηριώδη για να το φάνε τα σκουλήκια. Τέλος, ο αυτο-μουμιοποιημένος μοναχός κλειδωνόταν μόνος του σε έναν πέτρινο τάφο λίγο μεγαλύτερο από το σώμα του, όπου δεν μετακινούνταν από την στάση του λωτού. Η μόνη σύνδεσή του με τον έξω κόσμο ήταν ένας σωλήνας για να αναπνέει και ένα κουδούνι. Κάθε μέρα χτυπούσε το κουδούνι για να γνωρίζουν οι απ’ έξω ότι ήταν ακόμα ζωντανός.


Όταν το κουδούνι σταματούσε να χτυπάει, αφαιρούσαν το σωλήνα και ο τάφος σφραγιζόταν και οι άλλοι μοναχοί στο ναό περίμεναν άλλες 1.000 ημέρες πριν ανοίξουν τον τάφο για να δουν αν η προσπάθεια ήταν επιτυχής. Αν ο μοναχός είχε μουμιοποιηθεί, θεωρούνταν αμέσως Βούδας και τον έβαζαν στο ναό για προβολή. Συνήθως, όμως, υπήρχε μόνο ένα σώμα σε αποσύνθεση.

Τίποτα δεν αφαιρούνταν από τις μούμιες εκτός από τα μάτια τους.


Η πρακτική αυτή πλέον έχει τεθεί εκτός νόμου από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και δεν ασκείται από καμία αίρεση.

φωτογραφίες: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου