Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ο τάφος του Λιτλ Τζον και πως συνδέεται με τον Ρομπέν των Δασών

Η μικρή επιτύμβια στήλη

Το Peak District στην βόρεια Αγγλία είναι ένα μέρος γεμάτο μύθους και θρύλους, με κυριότερο αυτό του Ρομπέν των Δασών.

Ο Λιτλ Τζον -ο έμπιστος σύντροφος του Ρομπέν των Δασών- εμφανίζεται δίπλα του από τις απαρχές του μύθου, που χρονολογούνται από το 1420 - 1440. Μια επιτύμβια στήλη στο νεκροταφείο του Hathersage δηλώνει το όνομα του...



Δείτε ακόμη:
Το Major Oak, το δέντρο-καταφύγιο του Ρομπέν των Δασών και της συμμορίας του
10 μεσαιωνικοί αστικοί μύθοι

Η διάσημη μονομαχία των δυο φίλων

Στη λαογραφία, ο Τζον Λιτλ περιγράφεται ως "γίγαντας", που τον προέτρεψε ο Ρομπέν να αντιστρέψει το όνομα και το επίθετο του, για να δημιουργήσει το ειρωνικό ψευδώνυμο με το οποίο έγινε γνωστός στη λαϊκή παράδοση. Στις περισσότερες εκδοχές της ιστορίας, οι ρίζες του Τζον βρίσκονται στο χωριό Peak District of Hathersage στο Derbyshire, όπου υπάρχει ακόμα και σήμερα ένας τάφος που φέρει το όνομά του.

Στην επιγραφή στον τάφο διαβάζουμε:
"Εδώ βρίσκεται θαμμένος ο Λιτλ Τζον, ο φίλος και βοηθός του Ρομπέν των Δασών. Πέθανε σε ένα εξοχικό σπίτι (έχει καταστραφεί πλέον), στα ανατολικά του προαύλιου της εκκλησίας. Ο τάφος έχει σημανθεί από αυτή την παλιά ταφόπλακα και είναι κάτω από αυτό το παλιό πουρνάρι".

Η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, Hathersage

Είναι όμως αυτός ο πραγματικός τάφος του θρυλικού άντρα; Ως συνήθως, οι γνώμες διίστανται. Η επιτύμβια στήλη είναι πιο σύγχρονη, αν και υπάρχει και μια παλαιότερη στον τάφο, που από την πολυκαιρία δεν μπορεί να διαβαστεί. Χωρίς σαφείς αποδείξεις για την ύπαρξη του παράνομου Λιτλ Τζον -εκτός από τις μπαλάντες και τα σκοτεινά ιστορικά έγγραφα- η προέλευση του τάφου είναι αβέβαιη. Το 1784 όμως, κάποιος James Shuttleworth ξέθαψε το μηριαίο οστό ενός ανθρώπου με ύψος 2,13 μέτρα.

Η προέλευση του Ρομπέν των Δασών
Η ιστορία του Λιτλ Τζον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη του Ρομπέν των Δασών. Όμως και οι ρίζες του Ρομπέν αμφισβητούνται. Υπάρχουν δύο θεωρίες που αναφέρουν ότι ο Ρομπέν ήταν είτε αγρότης ή κάποιος ευγενής που απέρριψε τα πρωτοτόκια του για να υπερασπιστεί τους φτωχούς και καταπιεσμένους.

Παγανιστική επιρροή

Πάνω: το Robin Hood's Stride - Αριστερά: η σπηλιά του Ρομπέν - Δεξιά και κάτω: ο Nine Stones circle

Η ιστορία του Ρομπέν των Δασών και του Λιτλ Τζον είναι στενά συνδεδεμένη με το Peak District National Park. Η σπηλιά του Ρομπέν στο Stanage Edge υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο, ενώ το Robin Hood's Stride με θέα στο Nine Stones circle παραπέμπει σε παγανιστική προέλευση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρομπέν των Δασών είναι πιθανό να αναφέρεται στον Robin του Greenwood (ή τον Πράσινο Άνθρωπο, ένα δημοφιλές σύμβολο γονιμότητας που εμφανίζεται περιέργως σε διάφορες μεσαιωνικές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου του αινιγματικού παρεκκλησίου Rosslyn).

Αριστερά: Ο Πράσινος Άνθρωπος (εκκλησία στο Lincolnshire) - Δεξιά: Σκηνή από το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας

Οι μελετητές προτείνουν πως το όνομα προέρχεται από το Robin Goodfellow (Puck), μια γνωστή νεραϊδο-φιγούρα στην αγγλική λαογραφία που διαδόθηκε από τον Σέξπιρ στο Όνειρο Θερινής Νυκτός.

Σύμφωνα με το μύθο

Η αγροικία στο Kirklees Priory, απ' όπου ο Ρομπέν των Δασών λέγεται ότι έριξε το τελευταίο βέλος

Ο Λιτλ Τζον λέγεται πως ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήταν παρόν στο θάνατο του Ρομπέν, ο οποίος εξαπατήθηκε και δηλητηριάστηκε από την ηγουμένη του Kirklees Priory. Καταλαβαίνοντας το τέλος του, ο Ρομπέν ζήτησε από τον Λιτλ Τζον να τον θάψει, όπου θα έπεφτε "το τελευταίο βέλος" του. Ένας κατάφυτος τάφος στο Kirklees Priory έχει συνδεθεί με αυτόν το μύθο. Πολλοί όμως αμφισβητούν τον "ένοικο" -πιστεύουν ότι είναι ο ξεχασμένος προ πολλού Ρόμπερτ, κόμης του Huntingdon, ο ευγενής πρωταγωνιστής του θρύλου του Ρομπέν των Δασών. Μέχρι σήμερα, η θέση του τάφου των Ρομπέν των Δασών παραμένει μυστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου