Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η ομάδα του Άι Βασίλη!

Ο Άι Βασίλης... παίζει μπάλα! Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ομάδα από το Ροβανιέμι με το όνομα Santa Claus, σήμα τον Άγιο και στόχους που δεν περιορίζονται μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι!

Μπορεί να φαντάζει ως... παραμύθι, ωστόσο εδώ και κάποια χρόνια έχει πάρει σάρκα και οστά! Ο δημοφιλής Άγιος έχει την δική του ομάδα, η οποία αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία του πρωταθλήματος της χώρας και προσπαθεί να διαδραματίσει και κοινωνικό ρόλο, καταφέρνοντας τα αρκετά καλά! Παράλληλα, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μια ποδοσφαιρική ομάδα με σήμα τον... χοντρούλη κύριο με τα λευκά μούσια δεν περνά απαρατήρητη!

Η δημιουργία
Ο σύλλογος της Φινλανδίας ιδρύθηκε το 1993, δεν έχει δηλαδή μακρά ιστορία στο ποδόσφαιρο της χώρας. Η δημιουργία του αποτέλεσε το προϊόν της συγχώνευσης των ομάδων Ροβανιέμι Ρέιπας και Ροβανιέμι Λάπι. Η πρώτη, ήταν και η πιο επιτυχημένη από τις δύο, έχοντας παίξει για 12 χρόνια στην Kakkonen, την τρίτη εν τη τάξει κατηγορία στο ποδόσφαιρο της Φιλανδίας. Η Λάπι είχε καταφέρει με τη σειρά της να φτάσει στο επίπεδο αυτό, αλλά έχει αγωνιστεί εκεί μόλις τρεις φορές. Μετά την συγχώνευση, ο σύλλογος ονομάστηκε Santa Claus και στο σήμα του απεικονίζεται η χαρακτηριστική φιγούρα του Άγιου Βασίλη να γράφει με μία πένα σε έναν πάπυρο, ενώ στο πλάι υπάρχουν και δύο μπάλες ποδοσφαίρου! Αφού κατάφεραν να παίξουν για 8 χρόνια στην τρίτη κατηγορία, οι Santa, όπως τους φωνάζουν χάριν συντομίας, υποβιβάστηκαν στην Kolmonen το 2000. Κατάφεραν να επιστρέψουν το 2008 και 2010 έφτασαν μία ανάσα από το επίτευγμα της ανόδου στην Ykkonen, την δεύτερη κατηγορία της χώρας.

Αναδείχθηκαν πρώτοι στον όμιλό τους, αλλά έχασαν την άνοδο στα πλέι οφ, όπου ηττήθηκαν με 1-0 από την ΗIFK και παρότι διατήρησαν την επόμενη χρονιά τον βασικό τους κορμό, ψάχνοντας το βήμα παραπάνω, δεν κατάφεραν να κάνουν ανάλογη πορεία. Η μεγαλύτερή τους επιτυχία είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Midnattsolscupen to 1994, μία διοργάνωση με ιδιαίτερη σημασία. Αποτελεί κληρονομιά της φυλής Σάμι, τους γνωστούς σε εμάς ως Λάπωνες, αν και οι ίδιοι δεν θέλουν να λέγονται έτσι. Ο πληθυσμός τους εκτείνεται στη Σουηδία, τη Φιλανδία, τη Ρωσία και τη Νορβηγία και ομάδες από όλες αυτές τις χώρες παίζουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση τον Ιούνιο, με τα ματς να διεξάγονται τα μεσάνυχτα! Η έδρα τους χωράει περίπου 2000 άτομα και φυσικά βρίσκεται στο Ροβανιέμι, ενώ τόσο σε διοικητικό, όσο και σε επίπεδο παικτών και προπονητών, αποτελείται εξ ολοκλήρου από Φινλανδούς με εξαίρεση έναν Βραζιλιάνο που υπήρχε στην περσινή ομάδα!

Ο θρύλος!
Η ομάδα του Άι Βασίλη, επίσημα ιδρύθηκε το 1993, αλλά σύμφωνα με τον θρύλο της ομάδας προϋπήρχε εδώ και πολλούς αιώνες ανεπίσημα! Ο μύθος του Άγιου Βασίλη άλλωστε συναντάται σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνίας του Ροβανιέμι, κάτι που ισχύει φυσικά και για το ποδόσφαιρο! Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της ομάδας και ο θρύλος γύρω από την σχέση του Άγιου με το ποδόσφαιρο, οι βοηθοί του όταν ολοκλήρωναν την κατασκευή των δώρων για παιδιά και έβρισκαν λίγο ελεύθερο χρόνο, το... έριχναν στην μπάλα. Βλέποντας ότι τρελαίνονται για το άθλημα ο Άγιος Βασίλης αποφάσισε να τους φτιάξει ποδοσφαιρική ομάδα, έτσι ώστε να είναι περισσότερο... οργανωμένοι. Φυσικά, πλέον δεν προλαβαίνει να κατεβαίνει για να παρακολουθεί τα παιχνίδια της ομάδας, αλλά... ενημερώνεται από τους βοηθούς του και φυσικά από το ίντερνετ! Ωστόσο, όπως τονίζουν οι διοικούντες, οι υπόλοιπες ομάδες δεν προσπαθούν να της φερθούν καλά ώστε να την... καλοπιάσουν για να πάρουν το δώρο τους την πρωτοχρονιά και «χτυπούν» στα ίσια τα ματς!

Το όραμα
Το ποδόσφαιρο αυτό καθαυτό δεν αποτελεί την μοναδική δραστηριότητα του συλλόγου. Όταν κουβαλάς άλλωστε την κληρονομιά του Άγιου Βασίλη και θέλεις να αποτελείς μέρος της κουλτούρας του, πρέπει να το αποδεικνύεις και στην πράξη! Έτσι λοιπόν, η ομάδα έχει θέσει ως όραμα την δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά και επικεντρώνεται με κατά καιρούς δραστηριότητες στο να τα βοηθήσει να αποκτήσουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και ελπίδα για το μέλλον.

Σε συνεργασία με την UNICEF, στηρίζει τα εγχειρήματα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των παιδιών και βοήθησε τη συλλογή χρημάτων από το Ροβανιέμι το 2010, όταν είχε ανακηρυχτεί πόλη της οργάνωσης και είχε βάλει ως στόχο το ποσό των 60.000 ευρώ. Οι άνθρωποι της πόλης και οι οργανισμοί που στήριξαν την καμπάνια, συγκέντρωσαν τελικά 210.884 ευρώ και οι άνθρωποι της UNICEF έπαθαν πλάκα! Τον Ιανουάριο του 2011, η Santa Claus δώρισε στην οργάνωση 1250 ευρώ. 10 ευρώ από κάθε φανέλα με το σήμα του συλλόγου που αγοράστηκε την προηγούμενη χρονιά, πήγε στη UNICEF. Εντός αγωνιστικού χώρου, προσπαθεί πάντα να τηρεί σε μέγιστο βαθμό το fair play και βλέπει το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι και όχι ως μάχη.

Διεθνές ενδιαφέρον!
Όπως είναι λογικό, μία ομάδα με σύμβολο τον Άγιο Βασίλη, η οποία προσπαθεί να μείνει πιστή στα ιδανικά του, δεν περνάει απαρατήρητη, παρά το ότι δεν παίζει στην πρώτη κατηγορία. Αρκετός κόσμος που επισκέπτεται το Ροβανιέμι φεύγει με ενθύμιο μια φανέλα της ομάδας, ενώ στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου υπάρχουν μηνύματα από αρκετές γωνιές του κόσμου. Είτε για να στείλουν μια ευχή και να απευθύνουν έναν χαιρετισμό, είτε για να αναζητήσουν πληροφορίες, καθώς και προϊόντα του συλλόγου. Συχνά-πυκνά ΜΜΕ από διάφορες χώρες φιλοξενούν θέματα για την ομάδα. Η ιταλική Gazzetta dello Sport, το επίσημο περιοδικό της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, το ραδιόφωνο του Γιορκσάιρ που ανήκει στην Λιντς, καθώς και το βραζιλιάνικο globoesporte αποτελούν μερικά από αυτά! H Santa Claus αποτελεί και τουριστική ατραξιόν.

Η Μις Φινλανδία..
Ο Άγιος Βασίλης έχει.. πέραση και η FC Santa Claus είναι μία αρκετά δημοφιλής ομάδα στο Ροβανιέμι, αφού πλέον αποτελεί ένα ακόμα από τα αξιοθέατα του χωριού του Άγιου Βασίλη. Η μις Φινλανδία λοιπόν... πέρασε μία βόλτα από τις εγκαταστάσεις της ομάδας και φωτογραφήθηκε τόσο με τους παίκτες, όσο και με τον Άγιο, στα πλαίσια της καμπάνιας της Unicef.

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου