Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

10 παράξενοι πόλεμοι


Οι άνθρωποι πολεμούν μεταξύ τους είτε για λόγους τιμής, είτε για δόξα, είτε για να απελευθερώσουν τη χώρα τους. Υπήρξαν όμως κάποιοι ασυνήθιστοι πόλεμοι, για ασήμαντους λόγους.

Δείτε λοιπόν, δέκα από τους πιο παράξενους πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας.



Lijar εναντίον Γαλλίας (φωτογραφία πάνω)

Διάρκεια: 1883-1981, 98 χρόνια
Απώλειες: Καμία

Το 1883, οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού στη νότια Ισπανία, το Lijar εξοργίστηκαν όταν έμαθαν πως κατά την επίσκεψη του Ισπανού βασιλιά Alfonso XII στο Παρίσι, τον πρόσβαλλαν και του επιτέθηκαν στους δρόμους. Σε απάντηση, ο δήμαρχος του Lijar, Don Miguel Garcia Saez, και οι 300 συμπολίτες του κήρυξαν τον πόλεμο στη Γαλλία στις 14 Οκτωβρίου 1883. Δεν έπεσε ούτε μια ντουφεκιά και κανείς δεν τραυματίστηκε και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, αλλά παρά τον άστοχο πόλεμο, ο δήμαρχος ανακηρύχθηκε «Τρόμος των Οροσειρών». Μετά από 93 χρόνια, το 1976, ο βασιλιάς Χουάν-Κάρλος της Ισπανίας πήγε στο Παρίσι και αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σεβασμό από τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας. Το 1981, το συμβούλιο του Lijar έκρινε ότι «εν όψει της εξαιρετικής συμπεριφοράς των Γάλλων», θα δώσουν τέρμα στις εχθροπραξίες και θα κηρύξουν κατάπαυση του πυρός με τη Γαλλία.


Ο πόλεμος του δρύινου κουβά


Διάρκεια: 1325-1337, 12 χρόνια
Απώλειες: Άγνωστες

Ξεκίνησε το 1325, όταν κλιμακώθηκε αντιπαλότητα μεταξύ των ανεξάρτητων κρατών της πόλης της Μόντενα και της Μπολόνια για έναν ξύλινο κουβά. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν μερικοί στρατιώτες από την Μόντενα εισέβαλαν στην Μπολόνια και έκλεψαν ένα μεγάλο ξύλινο κουβά. Η επιδρομή ήταν επιτυχής, αλλά η Μπολόνια, θέλοντας να εξασφαλίσει τόσο τον κουβά όσο και την τιμή της, κήρυξε τον πόλεμο στη Μόντενα. Ο πόλεμος μαινόταν για 12 ολόκληρα χρόνια, αλλά ποτέ η Μπολόνια δεν κατάφερε να πάρει πίσω τον κουβά. Μέχρι σήμερα ο κουβάς βρίσκεται στο καμπαναριό της Μόντενα (φωτογραφία).


Η πόλεμος της Παραγουάης


Διάρκεια: 1864-1870, 6 χρόνια
Απώλειες: 400.000 και από τις δύο πλευρές

Ο πρόεδρος της Παραγουάης, Φρανσίσκο Σολάνο Λόπες, ήταν θαυμαστής του Ναπολέοντα. Πίστευε πως ήταν εξειδικευμένος στην τακτική και εξαιρετικός διοικητής, αλλά του έλειπε ένα πράγμα, ένας πόλεμος. Έτσι για να λύσει αυτό το πρόβλημα, το 1864 κήρυξε τον πόλεμο στις τρεις γείτονες της Παραγουάης, την Αργεντινή, την Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Η έκβαση του πολέμου; Η Παραγουάη σχεδόν εκμηδενίστηκε. Υπολογίζεται ότι το 90% του ανδρικού πληθυσμού της πέθανε κατά τη διάρκεια του πολέμου από ασθένειες, πείνα και τις μάχες. Ήταν ίσως ένας από τους πιο άχρηστους πολέμους στην ιστορία μιας και ο Λόπεζ δεν είχε κανένα λόγο να κηρύξει τον πόλεμο στους ισχυρούς γείτονές του.


Ο πόλεμος του αδέσποτου σκύλου


Διάρκεια: 23 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 1925, 10 μέρες
Απώλειες: 52 νεκροί και από τις δύο πλευρές

Το 1925 Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν ήταν φίλοι. Είχαν πολεμήσει ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι πληγές αυτές δεν είχαν ακόμη επουλωθεί. Οι εντάσεις ήταν διαρκώς υψηλές κατά μήκος των συνόρων. Οι εντάσεις έφτασαν σε ακραίο σημείο, στις 22 Οκτωβρίου 1925, όταν ένας Έλληνας στρατιώτης κυνήγησε το σκύλο του μέχρι μέσα στα βουλγαρικά σύνορα και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τους Βούλγαρους σκοπούς. Η Ελλάδα ορκίστηκε αντίποινα και την επόμενη ημέρα επιτέθηκε στο Πετρίτσι. Γρήγορα εξαφάνισαν τις βουλγαρικές δυνάμεις από την περιοχή, αλλά η Κοινωνία των Εθνών, σταμάτησε την περαιτέρω προέλαση, επέβαλε κυρώσεις στην Ελλάδα και διέταξε να αποχωρήσουν οι δυνάμεις από το Πετρίτσι και να αποζημιωθεί η Βουλγαρία για τις ζημίες. Η Ελλάδα απέσυρε τις δυνάμεις -10 ημέρες αργότερα- και κατέβαλε στη Βουλγαρία 45.000 λίρες Αγγλίας.


Ο πόλεμος του Aroostook


Διάρκεια: Δεκέμβριος 1838 - Νοέμβριος 1839, 11 μήνες
Απώλειες: 550 νεκροί και από τις δύο πλευρές

Ο πόλεμος του Aroostook ήταν μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στα σύνορα του ανατολικού Maine. Μετά τον πόλεμο του 1812, οι βρετανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τις περισσότερες περιοχές του Maine και παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πολλά στρατεύματα στην περιοχή, την θεωρούσαν ακόμη βρετανικό έδαφος. Το χειμώνα του 1838 Αμερικανοί ξυλοκόποι έκοψαν ξύλα στην επίμαχη περιοχή κάτι που εξόργισε την Μεγάλη Βρετανία, η οποία έστειλε στρατεύματα στην περιοχή. Το ίδιο έκαναν και οι Αμερικάνοι και ένας πόλεμος διαφάνηκε. Ωστόσο οι λογιστές από κάθε πλευρά ανέλαβαν δράση και οι Αμερικανοί έλαβαν τεράστιες ποσότητες χοιρινού και φασολιών χάρη σε ένα λάθος του τμήματος προμηθειών. Αυτό οδήγησε στο πιο δημοφιλές ψευδώνυμο του πολέμου, «Ο πόλεμος του χοιρινού και των φασολιών». Για περίπου ένα χρόνο, τα βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα περίμενε ο ένας τον άλλον πριν οι κυβερνήσεις τους καταλήξουν τελικά σε συμφωνία. Η Βρετανία συμφώνησε να δώσει πίσω το ανατολικό Maine και σε αντάλλαγμα τα αμερικανικά στρατεύματα υποχώρησαν. Στον πόλεμο του Aroostook δεν υπήρξαν στρατιωτικές μάχες, αλλά συνέβησαν εκατοντάδες θάνατοι από ασθένειες και τυχαίους τραυματισμούς.


Ο Πόλεμος του Χοίρου


Διάρκεια: Ιούνιος - Οκτώβριος 1859, 4 μήνες
Απώλειες: Ένα γουρούνι

Ακόμη ένας Βρετανο-αμερικάνικος πόλεμος, ο Πόλεμος του Χοίρου ξεκίνησε όταν ένας Βρετανός στρατιώτης πυροβόλησε ένα γουρούνι που περιπλανιόταν σε αμερικανικό έδαφος. Η τοπική αμερικανική πολιτοφυλακή συγκεντρώθηκε στα σύνορα και περίμεναν τους Βρετανούς να κινηθούν. Τελικά, οι Βρετανοί ζήτησαν συγγνώμη και ο πόλεμος έλαβε τέλος, με το γουρούνι να είναι το μόνο θύμα.


Ο πόλεμο των 335 χρόνων


Διάρκεια: 1651 - 1986, 335 χρόνια
Απώλειες: Καμία

Αυτός ο πόλεμος έγινε μεταξύ της Ολλανδίας και των Νησιών Σκίλι (Isle of Scilly), στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Μεγάλης Βρετανίας. Ο πόλεμος άρχισε το 1651, αλλά όπως και πολλοί πόλεμοι εκείνης της εποχής ξεχάστηκε σύντομα καθώς δεν τον πήραν στα σοβαρά. 3 αιώνες πέρασαν πριν οι δύο χώρες συμφωνήσουν τελικά με μια συνθήκη ειρήνης το 1986.


Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου


Διάρκεια: 14 - 20 Ιουνίου 1969, 4 ημέρες
Απώλειες: 3.000 νεκροί και από τις δύο πλευρές

Μερικοί πόλεμοι ξεκινούν με μια αιφνιδιαστική επίθεση, άλλοι με μια σφαγή, αλλά αυτός ξεκίνησε με έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας το 1969. Το Ελ Σαλβαδόρ έχασε και αμέσως ξεκίνησε η ένταση μέχρι που κορυφώθηκε στις 14 Ιουνίου οπότε ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ονδούρας. Έκπληκτος από την ξαφνική βία ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών οργάνωσε μια κατάπαυση πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιουνίου, μόλις 1000 ώρες μετά τους πρώτους πυροβολισμούς.


Ο πόλεμος μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας


Διάρκεια: 2 Μαρτίου - 21 Ιουλίου 1992, 4 μήνες
Απώλειες: 1.300 νεκροί και από τις δύο πλευρές

Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε λίγο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία Μολδαβία έπεσε σε κρίση. Τα 2/3 της χώρας ήθελε στενότερους δεσμούς με τη Ρουμανία, αλλά το υπόλοιπο 1/3 ήθελε να παραμείνει κοντά στη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, ξέσπασε πόλεμος. Αυτό που κάνει παράξενο αυτόν τον πόλεμο είναι το γεγονός ότι οι άνδρες πολεμούσαν μεταξύ τους το πρωί ενώ το βράδυ μαζεύονταν και τα έπιναν. Μερικοί στρατιώτες έκλειναν ακόμη και συμφωνία να μην πυροβολούν ο ένας τον άλλον, αν συναντιόντουσαν την επόμενη μέρα. Αυτό συνέβαινε σχεδόν κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ένας στρατιώτης έγραψε στο ημερολόγιό του: «Ο πόλεμος είναι σαν μια τραγελαφική γιορτή, κατά τη διάρκεια της ημέρας σκοτώνουμε τον εχθρό μας, τη νύχτα τα πίνουμε μαζί τους. Τι παράξενο πράγμα ο πόλεμος!»


Ο πόλεμος των εμού


Διάρκεια: 11 - 18 Νοεμβρίου 1932, 7 ημέρες
Απώλειες: 2.500 εμού

Είναι ίσως ο μόνος επίσημος πόλεμος, όπου ένα από τα εμπόλεμα μέρη δεν ήταν άνθρωποι, αλλά πουλιά. Το 1932 ο πληθυσμός των εμού στην Αυστραλία αυξανόταν ανεξέλεγκτα, με -περίπου- 20.000 εμού να τρέχουν στην αυστραλιανή έρημο και να προκαλούν τον όλεθρο στις καλλιέργειες. Σε απάντηση η αυστραλιανή κυβέρνηση έστειλε μια στρατιωτική ομάδα οπλισμένη με πολυβόλα για να σκοτώσει τα πουλιά, «κηρύττοντας» τον πόλεμο. Στα μέσα Νοεμβρίου πήγαν στην έρημο και άρχισαν να τα κυνηγούν. Ωστόσο, είχαν επιπλοκές… Τα εμού αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικά, ακόμα και όταν τα χτυπούσαν πολλές σφαίρες αυτά συνέχιζαν να τρέχουν, ξεπερνώντας εύκολα τους βαριά φορτωμένους στρατιώτες. Ο «πόλεμος» διήρκεσε σχεδόν μία εβδομάδα πριν ο διοικητής της μονάδας, ταγματάρχης Meredith, τα παράτησε καθώς οι στρατιώτες του κατάφεραν να σκοτώσουν μόνο 2.5000 πουλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου