Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο Κήπος της Κοσμικής Θεωρίας

 
Κάθε χρόνο το Μάιο, ο Garden of Cosmic Speculation (Κήπος της Κοσμικής Θεωρίας) του Charles Jencks ανοίγει για το κοινό. Ο κήπος βρίσκεται σε μια ιδιωτική κατοικία -γνωστή ως Portrack House- κοντά στην πόλη Dumfries στη Σκωτία. Ξεκίνησε το 1988 και είναι αφιερωμένος στην Maggie Keswick, τελευταία γυναίκα του Jencks.
 
 

Το Portrack House

Ο κήπος ονομάζεται έτσι γιατί ο Jencks, η Keswick, μερικοί επιστήμονες και κάποιοι φίλοι τους έχουν σχεδιάσει τον κήπο βασιζόμενοι σε φυσικές και επιστημονικές μελέτες. Στόχος του Jencks ήταν να φτιάξει έναν όμορφο και φυσικό κήπο, αλλά να ενσωματώσει και στοιχεία από τις σύγχρονες επιστήμες.

Ο ελικοειδής λόφος που μοιάζει με σαλιγκάρι επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν και να μάθουν για την ακολουθία Fibonacci

Ο διπλός έλικας του DNA

H ακολουθία Fibonacci

Όπως γίνεται με τους ιαπωνικούς κήπους Ζεν, τους αγγλικούς και γαλλικούς αναγεννησιακούς κήπους που προσέχουν τις αναλογίες του κοσμικού σύμπαντος, έτσι και Jencks σχεδίασε τον κήπο ώστε να αντιπροσωπεύει την κοσμική και πολιτιστική εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου.



Ο κήπος αποτελεί ένα μικρόκοσμο του σύμπαντος. Καθώς κάποιος τριγυρίζει μέσα στον κήπο βιώνει το κοσμικό σύμπαν σε μικρογραφία.



Ο Jencks είναι μια ηγετική φυσιογνωμία στη βρετανική αρχιτεκτονική τοπίου. Τα έργα του εμπνέονται από fractals, τη γενετική, τη θεωρία του χάους, τα κύματα και τα σολιτόνια.

Nonsense Pavilion (Το κιόσκι της ανοησίας)

Τοπία-fractal και λιμνούλες-μαύρες τρύπες




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου