Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Το δαγκωμένο μήλο της Apple


Πολλά έχουν ειπωθεί για το λογότυπο της Apple. Τι από όλα ισχύει; Μια αναδρομή στην εξέλιξη του λογότυπου της εταιρίας, από τον Νεύτωνα μέχρι το δαγκωμένο μήλο.




Το πρώτο λογότυπο της Apple, είχε σχεδιαστεί από τον Ronald Wayne, συνάδελφο στην Atari του Steve Jobs και συνιδρυτή της Apple Computer στις 1 Απριλίου 1976 με τον Jobs και τον Wozniak. Ο Wayne έγραψε επίσης την αρχική συμφωνία συνεργασίας των τριών ανδρών και το εγχειρίδιο του Apple I. Το πρώτο λογότυπο απεικόνιζε τον Ισαάκ Νεύτων να κάθεται κάτω από μια μηλιά (εικόνα πάνω).


Σχεδόν αμέσως, αντικαταστάθηκε από το "ουράνιο τόξο της Apple" του Rob Janoff, η γνωστή πλέον σιλουέτα ενός μήλου με την δαγκωματιά, στα χρώματα του ουράνιου τόξου, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1988. Ο Janoff παρουσίασε στον Jobs πολλές διαφορετικές μονοχρωματικές εκδοχές του λογότυπου αλλά εκείνος προτίμησε το έγχρωμο, γιατί έτσι πίστευε πως θα γινόταν πιο προσιτή η εταιρεία στο κοινό και για να συμβολίζει το γεγονός πως οι οθόνες μπορούσαν να αναπαράγουν έγχρωμες εικόνες. Η δαγκωματιά έγινε για να ξεχωρίζει το μήλο από κάποιο άλλο φρούτο.

Συχνά αναφέρεται λανθασμένα πως το λογότυπο είναι φόρος τιμής στον Alan Turing. Ο Turing ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις του σημερινού υπολογιστή, διεκπεραίωσε έρευνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και έλυσε κωδικούς-γρίφους των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτοκτόνησε το 1954, παραγνωρισμένος σε σχέση με την τεράστια επαγγελματική προσφορά του, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με φυλάκιση εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του. Τερμάτισε τη ζωή του κάνοντας ένεση δηλητηρίου σε ένα μήλο και τρώγοντάς το. Τόσο ο σχεδιαστής του λογότυπου όσο και η εταιρεία αρνούνται κάποια σχέση του λογότυπου με αυτήν την ιστορία.


Το 1998, με την εξάπλωση των νέων iMac, η Apple σταμάτησε το ουράνιο τόξο και άρχισε να χρησιμοποιεί μονοχρωματικά θέματα, με το ίδιο όμως σχήμα με το προηγούμενο λογότυπο.


Από το 2001-2003 χρησιμοποιήθηκε το λογότυπο με το χρώμα του νερού και από το 2003 χρησιμοποιείται το "γυάλινο".

Οι Jobs και Wozniak ήταν οπαδοί των Beatles, αλλά η Apple Inc είχε προβλήματα με το σήμα κατατεθέν της Apple Corps Ltd, μια εταιρεία πολυμέσων που ξεκίνησε από τους Beatles το 1967.

πηγή: en.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου