Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

8 σπίτια που χτίστηκαν από φθόνο


Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εκδίκηση, βλακεία, «σας έχω γραμμένους κανονικά» -όπως θέλετε πείτε το- από το να χτίσει κάποιος ένα σπίτι καθαρά και μόνο από φθόνο.



Μάλιστα στο wikipedia υπάρχει και ο όρος «spite house», «ένα κτίριο που έχει κατασκευαστεί ή τροποποιηθεί για να ενοχλεί τους γείτονες ή άλλους μέσω ενός κομματιού γης. Συνήθως αποτελούν εμπόδια για το φως ή την πρόσβαση σε γειτονικά κτίρια ή επιδεικτική περιφρόνηση. Επειδή δεν αποτελούν κανονικά σπίτια είναι συχνά παράξενα, με άσκοπες δομές».

Δείτε 8 τέτοια εκνευριστικά σπίτια.

Δρ Tyler εναντίον του Δήμου Frederick στο Μέριλαντ, 1814 (φωτογραφία πάνω)
Το 1814, ο Δρ Τζον Τάιλερ, ένας διαπρεπής οφθαλμίατρος και ο πρώτος Αμερικανός γιατρός που έκανε εγχείρηση καταρράκτη, διέθετε ένα οικόπεδο κοντά στην πλατεία του δικαστηρίου στο Frederick του Μέριλαντ. Ο δήμος σχεδίαζε να επεκτείνει μια οδό νότια, μέσω της γης του Τάιλερ, ώστε να ενωθεί με ένα δρόμο πίσω από το σπίτι του. Στη διαμάχη του ο Τάιλερ με τον δήμο ανακάλυψε ένα τοπικό νόμο που εμπόδιζε την κατασκευή δρόμου, αν γινόντουσαν εργασίες σε κάποιο κτίριο εκεί που προτείνονταν να ανοιχτεί κάποιος δρόμος. Για να εκδικηθεί το δήμο, ο Τάιλερ έβαλε αμέσως εργάτες να ανοίξουν θεμέλια για ένα κτήριο (αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία στο τέλος του δρόμου), τα οποίο ανακάλυψαν οι εργάτες του δήμου όταν πήγαν για να ανοίξουν το δρόμο το επόμενο πρωί.


John Hollensbury εναντίον ιππήλατων αμαξών στην Alexandria της Βιρτζίνια,1830


Το 1830, το σπίτι του John Hollensbury στην Alexandria της Βιρτζίνια ήταν ένα από τα δύο σπίτια που συνόρευαν με ένα σοκάκι από το οποίο περνούσαν ιππήλατες άμαξες και αργόσχολοι. Για να εμποδίσει τους περαστικούς ο Hollensbury κατασκεύασε ένα διώροφο σπίτι 2,1 μ. πλάτους και 7,6 μ. βάθους, συνολικής επιφάνειας 30,2 τ.μ., χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα τείχη των παρακείμενων σπιτιών. Οι τοίχοι από τούβλα του σαλονιού εξακολουθούν να έχουν σχισμές από τους κόμβους των αμαξών και το σπίτι κατοικείται.


The Skinny House: μια διαμάχη μεταξύ αδελφών στην Βοστόνη της Μασαχουσέτης, 1874


Το 1874, δύο αδέλφια στο βόρειο τμήμα της Βοστόνης είχαν μια διαμάχη. Και οι δυο είχαν κληρονομήσει από ένα κομμάτι γης από τον νεκρό πατέρα τους. Ενώ ο ένας αδελφός έλλειπε υπηρετώντας στο στρατό, ο άλλος έχτισε ένα μεγάλο σπίτι, αφήνοντας σ’ αυτόν που έλλειπε ένα μικρό κομμάτι γης, τόσο όσο ήταν σίγουρος πως ήταν πολύ μικρό για να χτιστεί κάτι.
Όταν επέστρεψε ο αδερφός του, βρήκε την κληρονομιά του να έχει καταπατηθεί και έχτισε ένα ξύλινο σπίτι για να αποκλείσει το φως του ήλιου και να καταστρέψει τη θέα του αδερφού του. Το εξωτερικό του σπιτιού στο μπροστινό μέρος έχει μήκος 3,2 μ. και στο πίσω 2,82 μ. Στο σπίτι το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα, μπορεί να κανείς να μπει από ένα μικρό δρομάκι στο πλάι του.


Το σπίτι στο Freeport: ένας κάτοικος εναντίον του Freeport της Νέας Υόρκης, 1800


Τον 19ο αιώνα, ένας κάτοικος του Freeport στη Νέα Υόρκη τα έβαλε με το Freeport για το σχεδιασμό του δικτύου, κατασκευάζοντας ένα βικτοριανό σπίτι σχεδόν μέσα σε μία νύχτα σε ένα τριγωνικό οικόπεδο στη συμβολή δυο οδών, για να εκδικηθεί τους σχεδιαστές του δικτύου. Το σπίτι υπάρχει ακόμα σήμερα.


Το σπίτι στην Alameda: Charles Froling εναντίον γείτονα και του δήμου της Alameda στην Καλιφόρνια, 1900


Στα τέλη του 20ου αιώνα, ο δήμος της Alameda πήρε ένα μεγάλο μέρος της γης του Charles Froling για να κατασκευάσει ένα δρόμο. Ο Froling σχεδίαζε να χτίσει το σπίτι των ονείρων του στο οικόπεδο που είχε πάρει σαν κληρονομία. Για να εκδικηθεί το δήμο και ένα γείτονα του, ο Froling έχτισε ένα σπίτι 3 μ. βάθους, 16 μ. μήκους και 6,1 μ. ύψους στην μικροσκοπική λωρίδα γης που του άφησαν. Το σπίτι κατοικείται ακόμα και σήμερα.


Το σπίτι του O'Reilly: Francis O'Reilly εναντίον γειτόνων στο West Cambridge της Μασαχουσέτη, 1908


Το 1908, ο Francis O'Reilly ήταν ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου στο West Cambridge και προσπάθησε να το πουλήσει στον γείτονα του. Όταν ο γείτονας αρνήθηκε, ο O'Reilly έχτισε ένα κτήριο 28,6 τ.μ., μήκους 11 μέτρων και 2,4 μέτρων πλάτους για να τον εκδικηθεί. Το κτήριο υπάρχει ακόμα και σήμερα.


Το σπίτι στο Montlake του Σιάτλ της Ουάσιγκτον, 1925


Το 1925, ένας κάτοικος του Montlake έκανε μια προσβλητικά χαμηλή προσφορά για ένα πολύ μικρό γειτονικό οικόπεδο. Για να τον εκδικηθεί ο γείτονας του, έφτιαξε ένα σπίτι 80 τμ, μπλοκάροντας τον ανοιχτό χώρο του.


Το σπίτι στη Βιρτζίνια της Νεβάδα, 1950


Στη δεκαετία του 1950 υπήρχαν δύο ανθρακωρύχοι που αντιπαθούσαν ο ένας τον άλλον πολύ. Ο ένας ανθρακωρύχος αγόρασε ένα οικόπεδο στο κέντρο της πόλης και έχτισε ένα πανέμορφο άσπρο σπίτι. Δυστυχώς για εκείνον, ο άλλος ανθρακωρύχος αγόρασε το διπλανό οικόπεδο και έχτισε το κόκκινο σπίτι, ακριβώς δίπλα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου