Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

28 Οκτωβρίου 1940

Εξώφυλλο του περιοδικού Life στις 16 Δεκεμβρίου 1940. Η φωτογραφίας της Νέλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη γνωστή σαν Nelly's.

«Δεν τραγουδάω εγώ στα πολεμικά μου τραγούδια, τραγουδάει η ψυχή της πατρίδας, η ψυχή της ΡΑΤΣΑΣ, η ψυχή του αδούλωτου Λαού μας. Σε εκείνο τον πόλεμο, άλλοι έδωσαν την ζωή τους, τα χέρια τους, τα πόδια τους, τα μάτια τους, την υγεία τους. Εγώ τι έδωσα; Την φωνή μου που, καλή ή κακή, την έχω ακόμη ακέραιη και ζωντανή. Δεν μου χρωστάει λοιπόν τίποτα, ούτε το ελαφρό τραγούδι, ούτε η Ελλάδα. Εγώ τους χρωστάω τα πάντα, γιατί αυτά με κάνανε ΒΕΜΠΟ».
Σοφία Βέμπο



Το Life αναφέρει πως τα 5 Ευζωνικά Τάγματα μέσα σε 6 εβδομάδες έχουν καταπλήξει. Οι Έλληνες πολεμώντας με υπέρτερο εχθρό τον έχουν διώξει από τα εδάφη της Ελλάδας και τον ωθούν στην Αλβανία, παρά το ότι ο κόσμος περίμενε πως θα ηττούνταν σε πολύ σύντομο χρονικό. πηγή

Αφίσα των ΗΠΑ - πηγή

Ο Πόλεμος του 1940 σε αριθμούς, πηγή
Πόσες ημέρες αντίστασης είχε η κάθε χώρα; Πόσες ανθρώπινες απώλειες; Πόσες συνολικές απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού; Και η ηρωική Δανία του Βορρά...!!!

Ημέρες αντίστασης
Ελλάς: 219
Νορβηγία: 61
Γαλλία: 43 (η υπερδύναμη της εποχής)
Πολωνία: 30
Βέλγιο: 18
Ολλανδία: 4
Γιουγκοσλαβία: 3
Δανία: 0 μέρες (οι Δανοί παραδόθηκαν σε έναν μοτοσικλετιστή του Χίτλερ ο οποίος μετέφερε στον Δανό βασιλιά αίτηση του Χίτλερ για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Δανός βασιλιάς σε ένδειξη υποταγής παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στον Χίτλερ)
Τσεχοσλοβακία: 0
Λουξεμβούργο: 0

Ανθρώπινες απώλειες
Οι νεκροί Έλληνες στρατιώτες ανήλθαν κατά την διάρκεια των 219 ημερών στους 13.676.
Κατά την διάρκεια της τετραπλής κατοχής που ακολούθησε τα κατοχικά στρατεύματα εκτέλεσαν:
Αλβανοί: 1165 (Πάργα, Μαργαρίτιο, Παραμυθία)
Ιταλοί: 8000
Βούλγαροι: 25000
Γερμανοί: 50000

Συνολικές απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού (εκτελέσεις, κακουχίες, μάχες)
Ελλάς: 10% (750.000)
Σοβ. Ένωση: 2,8%
Ολλανδία: 2,2%
Γαλλία: 2%
Πολωνία: 1,8%
Γιουγκοσλαβία: 1,7%
Βέλγιο: 1,5%

Σημειώστε ότι η Ελλάς είναι η μοναδική χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα, Αλβανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, και Βουλγαρίας.


Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της Ελλάδος 1940 - 1945, πηγή (αναφέρεται το ιστορικό της κάθε πόλης και χωριού)

ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΕΤΟΣ, ΑΜΙΡΑ, ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ, ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ, ΑΝΩΓΕΙΑ, ΑΡΓΙΝΙΑ, ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ, ΒΑΧΟΣ, ΒΛΑΧΕΡΝΑ, ΒΟΡΙΖΙΑ, ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ, ΒΡΥΣΕΣ ΑΜΑΡΙΟΥ, ΓΔΟΧΙΑ, ΓΕΡΑΚΑΡΙ, ΔΑΜΑΣΤΑ, ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ, ΔΙΣΤΟΜΟ, ΔΟΛΙΑΝΗ, ΔΟΜΕΝΙΚΟ, ΔΟΞΑΤΟ, ΔΡΑΚΕΙΑ, ΔΡΑΜΑ, ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ, ΕΛΑΤΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΕΜΠΑΡΟΣ, ΕΠΤΑΛΟΦΟ, ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑ, ΚΑΒΑΛΛΑΡΙ, ΚΑΚΟΠΕΤΡΟΣ, ΚΑΛΑΜΙ, ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ, ΚΑΛΟΥΤΑΣ, ΚΑΜΑΡΕΣ, ΚΑΝΔΑΝΟΣ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΚΑΤΩ ΒΙΑΝΝΟΣ, ΚΑΤΩ ΣΥΜΗ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΚΕΡΠΙΝΗ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΙ, ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, ΚΟΜΜΕΝΟ, ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗ, ΚΟΞΑΡΕ, ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ, ΛΕΧΟΒΟ, ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ, ΛΙΔΩΡΙΚΙ, ΛΙΛΑΙΑ, ΛΟΧΡΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΟ, ΜΑΛΑΘΥΡΟΥ, ΜΑΝΑΣΣΗΣ, ΜΑΓΑΡΙΚΑΡΙ, ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ, ΜΟΥΡΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ, ΜΥΡΤΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ, ΝΕΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ, ΝΙΚΑΙΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΠΕΥΚΟΣ, ΠΡΟΣΗΛΙΟ, ΠΤΕΡΗ, ΠΥΡΓΟΙ, ΡΙΖΑ, ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ, ΡΟΓΟΙ, ΡΟΔΑΚΙΝΟ, ΣΑΚΤΟΥΡΙΑ, ΣΑΡΧΟΣ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΚΙΝΕ, ΣΟΥΓΙΑ, ΣΥΚΟΛΟΓΟΣ, ΤΡΙΣΤΕΝΟ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ, ΤΥΜΠΑΚΙ, ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ, ΥΠΑΤΗ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΙ, ΧΟΝΔΡΟΣ, ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ, ΧΩΡΙΣΤΗ


Δηλώσεις Πρωταγωνιστών, πηγή

Κάρολος ντέ Γκώλ (Charles de Gault) 1890-1970, Πρόεδρος τής Γαλλικής Δημοκρατίας 1958-1969, αρχηγός της Γαλλικής Αντίστασης κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
"Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος τής ευγνωμοσύνης πού αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση τού Λαού και των ηγετών τής Ελλάδος."
(Από ομιλία του στο Γαλλικό Κοινοβούλιο μετά την λήξη τού Β' Παγκοσμίου Πολέμου.)

Μωρίς Σουμάν (Maurice Schumann) 1911-1992, Υπουργός των εξωτερικών τής Γαλλίας 1969-1973, Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας 1974
"Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης... Ποτέ μία ήττα δεν υπήρξε τόσο τιμητική για κείνους πού την υπέστησαν"
(Από μήνυμά του πού απηύθυνε από το BBC τού Λονδίνου στους υποδουλωμένους λαούς τής Ευρώπης στις 28 Απριλίου 1941, ημέρα πού ο Χίτλερ κατέλαβε την Αθήνα ύστερα από πόλεμο 6 μηνών κατά τού Μουσολίνι και έξι εβδομάδων κατά τού Χίτλερ.)

Στάλιν (Joseph Vissarionovich Tzougasvili Stalin) 1879-1953, Αρχηγός της Σοβιετικής Ενώσεως από το 1924 έως 1953
"Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν δια να ευγνωμονώ τον Ελληνικό Λαό, τού οποίου ή αντίστασης έκρινε τον 2ον Παγκόσμιο Πόλεμο."
(Από ομιλία του πού μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας την 31 Ιανουαρίου 1943 μετά την νίκη τού Στάλιγκραντ και την συνθηκολόγηση τού στρατάρχου Paulus.)

Μόσχα, Ραδιοφωνικός Σταθμός
"Πολεμήσατε άοπλοι και νικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διότι κερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε".
(Όταν ο Χίτλερ επετέθη κατά τής Ε.Σ.Σ.Δ.)

Γεώργης Ζουκώφ (Georgy Constantinovich Joucov) 1896-1974, Στρατάρχης τού Σοβιετικού Στρατού
"Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες τής Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον Ελληνικό Λαό, πού καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό πού θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία τής Κρήτης υπήρξε το κορύφωμα τής Ελληνικής προσφοράς."
(Απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.)

Μπενίτο Μουσολίνι (Benito Mousolini) 1833-1945, Πρωθυπουργός τής Ιταλίας 1922-1945
"Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξε ότι τίποτε δεν είναι ακλόνητο εις τα στρατιωτικά πράγματα και ότι πάντοτε μάς περιμένουν εκπλήξεις."
(Από λόγο πού εκφώνησε στις 10/5/1941)

Αδόλφος Χίτλερ (Hitler) 1889-1945, Αρχηγός τού Γερμανικού κράτους 1889-1945
"Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ' όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατον..."
(Από λόγο πού εκφώνησε στις 4 Μαΐου 1941 στο Ράιχσταγκ)

Σερ Αντονυ Ηντεν (Sir Robert Antony Eden) 1897-1977, Υπουργός Πολέμου και Εξωτερικών της Βρετανίας 1940-1945, Πρωθυπουργός της Βρετανίας 1955-1957
"Ασχέτως προς ότι θα πουν οι ιστορικοί τού μέλλοντος, εκείνο το οποίον μπορούμε να πούμε εμείς τώρα, είναι ότι η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή τής επανάστασης στην Γιουγκοσλαβία, ότι αυτή κράτησε τούς Γερμανούς στο ηπειρωτικό έδαφος και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε την χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων τού Γερμανικού Επιτελείου και έτσι έφερε γενική μεταβολή στην όλη πορεία τού πολέμου και νικήσαμε."
(Από λόγο του στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 24/09/1942)

Τσώρτσιλ (Winston Churchil) 1874-1965, Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
"Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, πού ήταν καθοριστικός παράγων τής νικηφόρου εκβάσεως τού κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δια την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια."
"Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και ή γενναιοψυχία τους, ή έκβαση τού Β' Παγκόσμιο Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη."
(Από ομιλία του στο Αγγλικό κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941.)
"Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες."
(Από λόγο πού εκφώνησε από το BBC τις πρώτες ημέρες τού Ελληνοιταλικού πολέμου.)
"Μαχόμενοι οι Έλληνες εναντίον τού κοινού εχθρού θα μοιρασθούν μαζί μας τα αγαθά τής ειρήνης."
(Από λόγο πού εκφώνησε στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν επετέθη ή Ιταλία κατά τής Ελλάδας.)


Σέρ Χάρολδ Αλεξάντερ (Sir Harold Leofric George Alexander) 1891-1969, Βρετανός Στρατάρχης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
"Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ή Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων τής Γερμανίας εξαναγκάσασα αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά τής Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποία θα ήταν ή θέση τής Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς την Ελλάδα."
(Από ομιλία του στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 28 Οκτωβρίου 1941.)

Γεώργιος ΣΤ' (1898-1952), Βασιλεύς τής Μεγάλης Βρετανίας 1936-1952
"Ο μεγαλοπρεπής αγώνας τής Ελλάδος, υπήρξε ή πρώτη μεγάλη καμπή τού Β' Παγκοσμίου Πολέμου."
(Από λόγο του στο κοινοβούλιο τον Μάιο 1945.)

Φραγκλίνος Ρούσβελτ (Roosvelt) 1882-1945, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 1932-1945
"Εις την Ελλάδα παρασχεθεί την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών δια ν'αποφασίσει πόλεμο ή ειρήνη, αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να παρείχετο, ή απάντησης θα ήταν ή ίδια."
"Οι Έλληνες δίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπεια. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο τού γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα τής ελευθερίας."
(Από ραδιοφωνικό λόγο πού εξεφώνησε στις 10/6/1943.)
"Ο ηρωικός αγώνας τού ελληνικού λαού... κατά τής επιθέσεως τής Γερμανίας, αφού τόσον παταγωδώς νίκησε τούς Ιταλούς στην απόπειρά τους να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος, γέμισε με ενθουσιασμό τις καρδιές τού αμερικανικού λαού και εκίνησε την συμπάθειά του. Προ ενός και πλέον αιώνος, κατά τον πόλεμο τής ελληνικής ανεξαρτησίας, το έθνος μας…εξέφρασε την φλογερή του συμπάθεια για τούς Έλληνες και ευχότανε για την ελληνική νίκη..."
(Δήλωσή του στο Ύπατο Συμβούλιο τής Αχέπα στις 25/04/1941, πού μεταδόθηκε ραδιοφωνικά από τον Λευκό Οίκο.)

10 Απριλίου 1941, μετά την Συνθηκολόγηση με τη Γερμανία παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώτες και Ρούπελ. Οι Γερμανοί εκφράζουν τον θαυμασμό τους στους Έλληνες στρατιώτες, δηλώνουν ότι αποτελεί τιμή και υπερηφάνεια το ότι είχαν σαν αντίπαλο έναν τέτοιο στρατό και ζητούν από τον Έλληνα διοικητή να επιθεωρήσει τον Γερμανικό στρατό ως ένδειξη τιμής και αναγνωρίσεως! Η Γερμανική Σημαία υψώνεται μόνο μετά την πλήρη αποχώρηση τού Ελληνικού Στρατού.

Ένας Γερμανός αξιωματικός τής αεροπορίας δήλωσε στον διοικητή τής ομάδος μεραρχιών Ανατολικής Μακεδονίας αντιστράτηγο Δέδεν ότι ο Ελληνικός Στρατός ήταν ο πρώτος στρατός στον οποίον τα στούκας δεν προκάλεσαν πανικό. "Οι στρατιώτες σας" είπε, "αντί να φεύγουν αλλόφρονες, όπως έκαναν εις την Γαλλία και την Πολωνία, μας πυροβολούν από τας θέσεις των."


Ο Χίτλερ τηλεφωνεί στον Μουσολίνι:
«Μπενίτο, δεν είσαι ακόμα στην Αθήνα;»
«Δε σε ακούω Αδόλφε»
«Λέω, ακόμα δεν είσαι στην Αθήνα;»
«Δε σε ακούω!! Θα τηλεφωνείς από μακριά. Στο Λονδίνο είσαι;»
Ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στην Κατεχόμενη Γαλλία το χειμώνα 1940-41, πηγή


Ο Καραγκιόζης στο μέτωπο, πηγή

Το κείμενο μιας παράστασης που δόθηκε στη διάρκεια της Κατοχής με πρωταγωνιστή τον λαϊκό μας ήρωα.

Πρόσωπα: Καραγκιόζης, Μπαρμπα-Γιώργος, Σταυράκης, Νώντας, Σιορ-Διονύσιος, Χατζηαβάτης, Δημοσιογράφος.

Η σκηνή στο αλβανικό μέτωπο, όπου βρίσκονται οι ανωτέρω.

Σκηνή 1η

Μπαρμπα-Γιώργος - Σταυράκης - Νώντας - Σιορ-Διονύσιος και Χατζηαβάτης.

Σταυράκης: Αδερφάκι, πού να 'ναι αυτός ο μάπας ο Καραγκιοζάκης;
Χατζηαβάτης: Πού θέλεις να 'ναι; Θα χώθηκε στις γραμμές των Ιταλών πάλι για να σεργιανίση λίγο και...
Διονύσιος: Μωρέ ψυχούλα μου, απορώ μ' αυτό το τελώνιο τση κολάσεως, πώς χώνεται μέσ' τσου όλμους, τα κανόνια και δεν τον μέλλει τίποτσι...
Μπαρμπα-Γιώργος (θυμωμένος): Τι σκιάζεσαι συ, ωρέ καπιλαδάτε;... Αφτε το ρε του πιδί να πάη ούθε θέλει...
Διονύσιος: Οσκε, σιορ-Γιώργο μου, δεν σκιάζουμαι, αλλά γιατί να πάη χαμένος τζάμπα;
Μπαρμπα-Γιώργος: Τι θα πη ωρέ τζάμπα και τζάμπα; Ιέτσι είν' ου πόλεμους ζουλάπ'... Αμα σκιάζισ' σε βρίσκει πιο γλήγουρα το βόλ'...
Χατζηαβάτης: Αυτός δεν έχει ανάγκη. Τον φυλάει η Παναγία, παιδί μου.
Σταυράκης: Αστειεύεσαι, αδερφάκι; Αυτόνε θα φυλάξουνε οι άγιοι;
Μπαρμπα-Γιώργος (θυμώνοντας): Γιατί, ωρέ έρμου; Γιατί;...
Σταυράκης: Γιατί, αδερφάκι Γιωργάκο, δεν τα πάει καλά με κανένα, ο σινάπιας...
Μπαρμπα-Γιώργος: Λαθεύγεσαι, Σταυράκη... Ο Καραγκιόζης είν' καλό πιδί. Κάνει το καθήκον του και τον φυλάει ο Θιός, όπους κι ούλους μας.
Διονύσιος: Μωρέ, ακούς, ψυχούλα μου, που τις προάλλες πήγε και τσου πήρε ούλες τσι προμήθειες και τσου άφησε νήστεις;
Νώντας (γελώντας): Κι ύστερ' οι χαλβάδες κάνουν και τους τάχατες;
Μπαρμπα-Γιώργος: Ιαρκετά... Να τελειώνη η ψιλοκουβέντα... Σύρτε να φυλάξετε 'κεί ίσα κατ' Σταυράκη και Νώντα. (Υπακούουν στη διαταγή του Μπαρμπα-Γιώργου).
Σταυράκης: Αδερφάκι Γιωργάκο... έρχεται ο Καραγκιοζάκης...
Νώντας: Ρε το μάπα, κάτι φέρνει μαζί του...

Σκηνή 2η

Μπαρμπα-Γιώργος - Σιορ-Διονύσιος - Χατζηαβάτης - Καραγκιόζης.

Καραγκιόζης (παρουσιάζεται κρατώντας στο χέρι μια βαλίτσα): Γεια σας...
Μπαρμπα-Γιώργος: Ωρέ, να 'το τ' αλεποτόμαρ'... Τ' είν' κειο που φέρνει;
Διονύσιος: Ω, ψυχούλα μου, μια βαλίτσα σούρνει, το ατσιδένιο μούτρο.
Καραγκιόζης (φθάνοντας): Μεγάλη δουλειά, αδέρφια... Χώθηκα στο επιτελείο του Καμπαλλέρου κι άρπαξα τα έγγραφα του νέου αρχιστρατήγου.
Μπαρμπα-Γιώργος (με θαυμασμόν): Τι λιες, ρε ανιψούδ'; Εκαμις τέτοιου κατόρθουμα; Γι' άνοιξ' τη βαλίτσα να ιδώ; Τ' είν' κεια τα άγραφα που κρέν'ς;
Καραγκιόζης (με στόμφο): Και βέβαια θα την ανοίξω, μπαρμπούλη μου... Θα μάθουμε ούλα τα μυστικά τους και θα τους κάμουμε μεγάλο κακό. (Ανοίγει τη βαλίτσα και βγάζει κάποιο αντικείμενο). Τ' είν' αυτό;
Χατζηαβάτης: Θα είναι κανένα νέο όπλο, ματάκια μου.
Μπαρμπα-Γιώργος: Τι νέο όπλ' κρέν'ς, ρε Χατζιατζάρ;... Δεν το γλιέπ'ς που είν' αυτούνο που ξύνουν τα μούτρ';...
Καραγκιόζης: Αει στην οργή!... Καλά λέει ο Μπαρμπα-Γιώργος... Μηχανή του ξυρίσματος είναι... (Κοιτάζει στη βαλίτσα). Τι άλλο βρίσκεται 'δώ μέσα; (Με έκπληξη). Κοίτα... κοίτα... Κάτι μπουκαλάκια.... κάτι κουτάκια... κάτι κραγιονάκια... Πφ!
Διονύσιος: Ω συμφορέλια μου... Καλλυντικά έχουνε μέσα οι άλαλοι.
Χατζηαβάτης: Ναι, ματάκια μου. Πουδρίτσες... κοκκινάδια... μυρουδιές...
Καραγκιόζης (κτυπώντας το κεφάλι του): Μωρέ δουλειά που την έπαθα. Σκοτώθηκα ώσπου νάμπω στο γραφείο του επιτελείου τους. Επαιξα τη ζωή μου τέρτσα-τίρο (ειρωνικά): πέντε χιλιάδες σφαίρες μου ρίξανε (γελώντας), ως και τανκς αμολύσανε απάνω. Μα πού; Εγώ είμαι... αλεξίσφαιρος. Καλά το λέω σιορ-Νιόνιο;
Σιορ-Νιόνιος: Καλά, τζόγια μου...
Καραγκιόζης: Μηδέν λοιπόν η επιχείρηση. Κι εγώ νόμιζα ότι θάβρω τα νέα σχέδια της... οπισθοχωρήσεως του Καμπαλλέρου... Κρίμα!!

Σκηνή 3η

Οι άνω και Σταυράκης

Σταυράκης (από το βάθος): Μπανίζετε ρε και καμιά στάλα... Κάποιος έρχεται... (δυνατότερα): Το νου σας ρε, γιατί έχει μεγάλο τουπέ...
Καραγκιόζης (κοιτάζοντας προς το βάθος): Ω! Ω!... Ο Εγγλέζος ο δημοσιογράφος έρχεται.
Μπαρμπα-Γιώργος: Ο Τρεμπιένας ωρέ;
Καραγκιόζης: Ναι, μπαρμπούλη μου...
Χατζηαβάτης: Μωρέ επιτυχία... Κι ήθελα να γνωρίσω ένα Εγγλέζο δημοσιογράφο.
Διονύσιος: Ακούς, ψυχούλα μου!... Ακούς μόδα... Αντί να κάθουνται στα γραφεία τους αυτούνοι και να μας φουρνίρουν ανταπόκρισι από το μέτωπον, κιντυνεύουν τζόγια μου στη γραμμή του πυρός!!...

Σκηνή 4η

Οι άνω και ο Αγγλος δημοσιογράφος

Καραγκιόζης (προς τον Αγγλον): Γκουτ μόρνινγκ σερ. Αϊντου ­ γιου ­ ντου... μιστεράκια...
Δημοσιογράφος: Βέρυ γουέλ Καραγκιοζάκια... Ω μίστερ ΤζώρτζοςΩ γκουτ μόρνινγκ κάπτεν.
Μπαρμπα-Γιώργος (ιδία): Πώς μ' ανάβουν τα αίματα να μι λεν μιστρί και όρνιο.
Καραγκιόζης: Δεν άκουσες, μπαρμπούλη μου; Σε είπε και καπετάνιο.
Μπαρμπα-Γιώργος: Α! Ετσι!... Τότες... Καλημερούδια στην αφεντιά σου.
Καραγκιόζης: Εδώ είμαστε όλη η κομπανία, εξοχώτατε.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, κύριος Καραγκιόζης, πώς τα πηγαίνετε;
Καραγκιόζης: Πολύ καλά, ευχαριστώ... Εσείς;
Δημοσιογράφος: Πολύ καλώς, πολύ καλώς, φίλτατε...
Καραγκιόζης: Προ ολίγης ώρας, εδώ, πέρασαν κάτι λύκοι...
Μπαρμπα-Γιώργος: Ασ' τα κύριε Ιγγλέζε... Οι λύκ' γινήκανε αλ'πούδες και φεύγουν σαν τσακάλια...
Καραγκιόζης: Για σωπάστε, ρε παιδιά. (Στήνει τ' αυτί). Αεροπλάνα... Πάρτε τα τουφέκια σας.
Δημοσιογράφος: Ω γιες, μίστερ Καραγκιόζο... Αφού αυτόν που ακούτε είναι αεροπλάνος, τι τα θέλετε τα όπλα;
Καραγκιόζης: Τώρα θα ιδήτε εξοχώτατε... (Προς τους συντρόφους του): Παιδιά! Εμπρός! Επί του εδάφους!... Ανάσκελα!... Επί σκοπόν... (Τα αεροπλάνα έρχονται και οι άνδρες αναμένουν. Τώρα περνούν από επάνω). Πυρ!... (Ρίχνουν προς τα αεροπλάνα. Αυτά ρίχνουν τις βόμβες τους και απομακρύνονται. Ενα κατέρχεται προς την γην). Παιδιά... όρθιοι... Κάποιο πετύχαμε.
Δημοσιογράφος: Ως γιες! Ντίκιο έχετε... Κάποιο πέφτεις, φωτιά βγάζεις. Κάποιος σφαίρα, μίστερ, τρύπησε αποθήκης βενζίνης.
Μπαρμπα-Γιώργος: Θα 'ταν κειο το έρμο που χαμήλωσε γιατί μας πέρασε για πράτα κι ήθ'λε να μας ρίξη στο ψαχνό... Μπράβο, ανιψούλ' μου.

(Από το βάθος ακούγονται κανονιές. Οι οβίδες του εχθρικού πυροβολικού πέφτουν στο ποτάμι αντί να πέσουν στην κορυφή όπου είναι τα τμήματά μας).

Νώντας: Αδερφάκι, σημάδι που το 'χουνε οι μάπες. Καλά τους λέω εγώ ψιλά ροκανίδια.
Διονύσιος: Ω, ψυχούλα μου... πάλι θα ξεριζώσουνε τα θυμάρια.
Μπαρμπα-Γιώργος: Πάνε κατά καπνού οι λωμποδύτες... Μπήτ' κατά μπήτ' στουν αγέρα ρίχνουν... Κρίμας τα βόλια...
Καραγκιόζης: Μπαρμπούλη, μου μη ξαφνιάζεσαι. Γλιντάνε οι παληοϊταλοί με τα πολεμοφόδια του Μουσσολίνι. Τι ανάγκη έχουν; Πες πως πήγανε στο γάμο της Μαριώς...
Δημοσιογράφος: Εκετε ντίκιο λέει ρίχνει όπλα στο γκάμο... Λιμενικό στόχο ρίχνουν αεροπλάνα τους, ψάρια σκοτώνουν θάλασσα, οβίδες ρίχνουν πυροβόλα τους, λάκκους ανοίγουν, φυτέψετε δέντρα αργκότερα.
Καραγκιόζης: Δεν είναι μόνο όπως τα λέτε, εξοχώτατε. Γκρεμίζουν εκκλησιές, σκοτώνουν γυναικόπαιδα, ρίχνουν στη Λάρισα που γκρεμίστηκε από σεισμό... Μεγάλος ο πολιτισμός τους φίλε μου και μακριά από μας.
Μπαρμπα-Γιώργος (με ανυπομονησία): Τι καθόμαστε, ωρέ παιδιά... Δεν βλέπετε τι γίνετ' εκεί κάτου. Απάνω στους παληοϊταλούς. Απάνω τους... Αέρα.
Ολοι μαζί: Αέρα!... Αέρα! (Πέφτουν πυροβολισμοί, ακούονται κανόνια).

Σκηνή 5η

Καραγκιόζης: Πάει, τελείωσε κι αυτό. Τους πήραμε και σήμερα τα τελευταία οχυρά... Αύριο θα 'χουμε τελειώσει. Θα τους έχουμε διώξει... (Με συγκίνησι): Αθάνατη Ελλάδα... θα ζης πάντα και θα κάνουν θαύματα τα ελληνόπουλα. (Ακούεται αιφνίδιος θόρυβος): Τι να 'ναι αυτό; (Ξαπλώνεται πίσω από ένα βράχο και στήνει το αυτί)... Μωρ' Ιταλιάνοι. Ενας... δυο... τρεις... πέντε... δέκα... Τι να κάνω... (πετιέται όρθιος): Στον τόπο... ψηλά τα χέρια ωρέ... Μπαρμπα-Γιώργο, δεξιά... Νώντα, αριστερά... Νιόνιο... Χατζηαβάτη (ιδία): Αν με πάρουν χαμπάρι πως είμαι μόνος, μ' έφαγαν... (Δυνατά): Ψηλά τα χέρια... (Με χαρά): Να 'τους... σήκωσαν τα χέρια... (Προχωρεί): Πετάχτε τα τουφέκια.
Ιταλοί: Μπόνο Γκρέκο... Μπέλλα Γκρέτσια.
Καραγκιόζης: Και τώρα... Α! ωραία. Βγάλτε το λουρί σας και κρατάτε τα πανταλόνια σας...

(Η διαταγή εκτελείται, αφού με νοήματα τους έδειξε τι να κάνουν). Και τώρα εμπρός... Στο λόχο... (Οι αιχμάλωτοι προχωρούν και ακολουθεί ο Καραγκιόζης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου