Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

10 παγκοσμίου φήμης αγάλματα


Ο άνθρωπος δημιουργεί αγάλματα από την προϊστορία για διάφορους λόγους και σε όλα τα μεγέθη. Ένα από τα πρώτα αγάλματα, με ύψος 29,6 εκατοστά και ονομάζεται Lion Man, δημιουργήθηκε περίπου πριν από 32.000 χρόνια. Δυο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου ήταν αγάλματα -ο Κολοσσός της Ρόδου και το Άγαλμα του Διός στην Ολυμπία.

Δείτε 10 από τα πιο διάσημα αγάλματα παγκοσμίως. Μερικά απ' αυτά πάρα το ότι αρχικά ήταν σε εξωτερικούς χώρους, πλέον για να προφυλαχθούν από τις καιρικές συνθήκες έχουν μεταφερθεί σε μουσεία και στη θέση τους υπάρχουν αντίγραφα.



Δείτε ακόμη:
Το Kalpa Vigraha και τα μυστήρια που το περικλείουν
15 ψηλότερα αγάλματα του κόσμου

10. Η Μικρή Γοργόνα


Η Μικρή Γοργόνα κάθεται σε ένα βράχο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης στη Δανία. Οι τουρίστες που το επισκέπτονται για πρώτη φορά εκπλήσσονται από το σχετικά μικρό μέγεθος του αγάλματος. Έχει ύψος μόνο 1,25 μέτρα και ζυγίζει περίπου 175 κιλά. Σχεδιασμένο από τον Edvard Eriksen, το άγαλμα ανεγέρθη το 1913 προς τιμήν ενός παιχνιδιού της Μικρής Γοργόνας. Το άγαλμα έχει χάσει το κεφάλι του αρκετές φορές, αλλά κάθε φορά αποκαθιστάτε. Οι τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το άγαλμα μπορεί να μετακινηθεί πιο μέσα στο λιμάνι, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω βανδαλισμός και να αποτραπεί στους τουρίστες να ανεβαίνουν πάνω του.


9. Τα Λιοντάρια της Δήλου


Το νησί της Δήλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυθολογικά, ιστορικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα. Η Δήλος ήταν ιερό μέρος για μια χιλιετία πριν τους Ολύμπιους και γίνει η γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Το Αίθριο των Λεόντων ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα από τους Ναξιώτες λίγο πριν το 600 π.Χ. και είχε αρχικά 9 με 12 μαρμάρινα λιοντάρια κατά μήκος της Ιεράς Οδού. Μόνο τα 5 λιοντάρια επέζησαν και από σώζονται κομμάτια από άλλα 3. Τα πρωτότυπα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου, το 1999, για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες.


8. Η Μητέρα Ρωσία


Η Μητέρα Ρωσία, που ονομάζεται επίσης «Η Πατρίδα Καλεί», είναι ένα διάσημο άγαλμα στο Mamayev Kurgan στο Βόλγκογκραντ στη Ρωσία, σε ανάμνηση της μάχης του Στάλινγκραντ. Όταν στήθηκε το 1967 ήταν το ψηλότερο γλυπτό στον κόσμο, με ύψος 85 μέτρα από την άκρη του σπαθιού του μέχρι το βάθρο. Το άγαλμα έχει ύψος 52 μέτρα και το σπαθί 33 μέτρα. 200 σκαλοπάτια, που συμβολίζουν τις 200 ημέρες της Μάχης του Στάλινγκραντ, ανεβαίνουν από το κάτω μέρος του λόφου μέχρι το μνημείο. Το άγαλμα σήμερα γέρνει λόγω των αλλαγών στα υπόγεια ύδατα που προκαλούν κίνηση των θεμελίων.


7. Οι Κεφαλές των Ολμέκων


Οι Ολμέκοι ήταν ένας αρχαίος προκολομβιανός πολιτισμός που ζούσε στα τροπικά πεδινά στο νοτιο-κεντρικό Μεξικό, εκεί που είναι σήμερα περίπου η Veracruz και το Tabasco. Οι Ολμέκοι άκμασαν από το 1400 π.Χ. μέχρι το 400 π.Χ.. Τα πιο αναγνωρισμένα σημάδια του πολιτισμού τους είναι τα τεράστια κρανοφόρα κεφάλια. Πιστεύεται πως είναι προσωπογραφίες ηγεμόνων. Τα κεφάλια δεν μοιάζουν μεταξύ τους και τα κράνη είναι διακοσμημένα με διακριτικά στοιχεία. Έχουν αποκαλυφθεί 17 κολοσσιαία κεφάλια μέχρι σήμερα. Ποικίλουν σε μέγεθος, το Rancho La Cobata έχει ύψος 3,4 μέτρα ενώ το ζευγάρι στο Tres Zapotes 1,47 μ.


6. Όρος Νεμρούτ


Το όρος Νεμρούτ με ύψος 2.134 μέτρα, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στην πόλη Adiyaman. Το 62 π.Χ., ο Αντίοχος Α’ ο Σωτήρ έχτισε στην κορυφή του βουνού έναν ταφικό μνημείο πλαισιωμένο από τεράστια αγάλματα (8-9 m ύψος) που αναπαριστούσαν τον εαυτό του, δύο λιοντάρια, δύο αετούς και διάφορους Ελληνικούς και Περσικούς θεούς. Απ’ όταν στήθηκαν τα αγάλματα, τα κεφάλια έχουν αφαιρεθεί από τον υπόλοιπο κορμό και είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή.


5. Ο Δαβίδ


Ο Δαβίδ είναι ένα αριστούργημα της Αναγέννησης του Μιχαήλ Άγγελου (1501-1504). Το ύψους 5,17 μέτρων μαρμάρινο άγαλμα απεικονίζει γυμνό τον βιβλικό βασιλιά Δαβίδ. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναπαραστάσεις του Δαβίδ που απεικονίζουν τον ήρωα μετά τη νίκη του επί του Γολιάθ, ο Μιχαήλ Άγγελος επέλεξε να αναπαραστήσει τον Δαβίδ πριν τη μάχη. Για να το προστατευτεί από τις φθορές, το περίφημο άγαλμα μεταφέρθηκε το 1873 στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Φλωρεντίας στην Ιταλία, όπου και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Ένα αντίγραφο του έχει τοποθετηθεί στην Piazza della Signoria, στην αρχική του θέση.


4. Η Σφίγγα


Στο οροπέδιο της Γκίζας στην Αίγυπτο, η Σφίγγα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα αγάλματα στον κόσμο, αλλά βασικές πληροφορίες γι’ αυτό, όπως ποιος ήταν το μοντέλο για το πρόσωπο, πότε χτίστηκε, και από ποιον, εξακολουθούν να είναι αναπάντητα. Είναι το μεγαλύτερο μονολιθικό άγαλμα στον κόσμο, αν και είναι μικρότερο από τις πυραμίδες. Παρά τα αντικρουόμενα στοιχεία και τις απόψεις όλα αυτά τα χρόνια, η παραδοσιακή άποψη των σύγχρονων αιγυπτιολόγων παραμένει ότι η Σφίγγα χτίστηκε περίπου το 2500 π.Χ. από τον Φαραώ Χεφρήν, που υποτίθεται ανοικοδόμησε τη δεύτερη πυραμίδα στη Γκίζα.


3. Το Άγαλμα της Ελευθερίας


Το Άγαλμα της Ελευθερίας, δώρο από το λαό της Γαλλίας για να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα της υπογραφής της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στέκεται στο νησί Liberty και είναι ένα από τα πιο διάσημα σύμβολα στον κόσμο. Αντιπροσωπεύει μια γυναίκα που φορά μανδύα, ακτινοβόλο στέμμα και σανδάλια, ποδοπατώντας μια σπασμένη αλυσίδα, κρατάει έναν πυρσό στο υψωμένο δεξί της χέρι και μια tabula ansata στο αριστερό. Η κατασκευή του αγάλματος ολοκληρώθηκε στη Γαλλία τον Ιούλιο του 1884 και έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το επόμενο έτος. Από το 1886 μέχρι τα νεότερα χρόνια, ήταν το πρώτο πράγμα που έβλεπαν οι μετανάστες στις ΗΠΑ.


2. Ο Χριστός ο Λυτρωτής


Ο Χριστός ο Λυτρωτής είναι ένα άγαλμα του Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κορκοβάντο ύψους 700 μέτρων. Το ύψος του είναι 39,6 μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των 9,5 μέτρων του ύψους του βάθρου του, και το πλάτος του είναι 30 μέτρα. Είναι ένα από τα ψηλότερα του είδους του στον κόσμο, αν και το άγαλμα του Cristo de la Concordia στη Βολιβία, είναι λίγο ψηλότερο. Σύμβολο του Χριστιανισμού, το περίφημο άγαλμα έχει αναδειχθεί σε σύμβολο του Ρίο και της Βραζιλίας.


1. Moai


Τα παγκοσμίου φήμης Μοάι είναι μονολιθικά αγάλματα που βρίσκονται στο Νησί του Πάσχα, ένα από τα πιο απομονωμένα νησιά στη Γη. Τα περίφημα αγάλματα σκαλίστηκαν από τους Πολυνήσιους αποίκους του νησιού, μεταξύ του 1250 και του 1500 μ.Χ.. Εκτός των νεκρών προγόνων που αντιπροσωπεύουν, τα Μοάι θεωρείτε επίσης ότι ενσαρκώνουν τους ισχυρούς ή τους πρώην επικεφαλής τους. Το ψηλότερο Μοάι, που ονομάζεται Πάρο, είχε ύψος σχεδόν 10 μέτρα και ζύγιζε 75 τόνους. Το βαρύτερο ήταν μικρότερο αλλά είχε βάρος 86 τόνους και ένα ημιτελές, αν είχε ολοκληρωθεί, θα είχε ύψος περίπου 21 μέτρα, με βάρος περίπου 270 τόνους. Τα αγάλματα ήταν ακόμα όρθια, όταν ήρθαν οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά στο νησί, αλλά οι τα περισσότερα έπεσαν στο έδαφος αργότερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των φυλών. Σήμερα, περίπου 50 Μοάι έχουν εκ νέου ανεγερθεί στο Νησί του Πάσχα ή σε διάφορα μουσεία στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου