Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Kolmanskop, ακόμα μια πόλη φάντασμα


Δεν είναι λίγες οι πόλεις-φαντάσματα σε όλο τον κόσμο. Πόλεις που δημιουργήθηκαν κάποτε λόγω των διαμαντιών ή του χρυσού και που σύντομα εγκαταλείφθηκαν λόγω της έλλειψης πλέον του φυσικού πόρου για τον οποίο μαζεύτηκαν κάμποσες χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή. Ή και πόλεις σαν το Τσερνομπίλ, που εγκαταλείφθηκαν λόγω κάποιας καταστροφής. Σε παλιότερο θέμα μας είχαμε δει το Bodie, μια πόλη-φάντασμα στις ΗΠΑ. Σήμερα θα δούμε το Kolmanskop, μια πόλη-φάντασμα στη Ναμίμπια της Αφρικής.





Το Kolmanskop (στα Αφρικάανς ο λόφος του Coleman, γερμανικά: Kolmannskuppe) είναι μια πόλη-φάντασμα στην έρημο Ναμίμπ στη νότια Ναμίμπια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της Lüderitz. Πήρε το όνομα της από έναν αγωγιάτη, τον Johnny Coleman, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας αμμοθύελλας, εγκατέλειψε το κάρο του απέναντι από τον μετέπειτα οικισμό. Κάποτε ένα μικρό αλλά πολύ πλούσιο χωριό εξόρυξης, τώρα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.




Το 1908 ένας μαύρος εργάτης, ο Zacharias Lewala βρήκε ένα διαμάντι, ενώ εργάζονται εκεί και το έδειξε στον προϊστάμενό του, τον Γερμανό επιθεωρητή σιδηροδρόμων August Stauch. Μόλις συνειδητοποίησαν ότι η περιοχή είναι πλούσια σε διαμάντια, πολλοί Γερμανοί ανθρακωρύχοι ήρθαν στην περιοχή και αμέσως η γερμανική κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή "Sperrgebiet" («Απαγορευμένη», γνωστή και σαν «Diamond Area 1»).




Μέσα σε 2 χρόνια, στο χωριό χτίστηκαν, στο αρχιτεκτονικό ύφος μιας γερμανικής πόλης, νοσοκομείο, αίθουσα χορού, σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σχολείο, skittle-alley (κάτι σαν το μπόουλινγκ), θέατρο και γυμναστήριο, καζίνο, παγοποιείο και το πρώτο εργαστήριο ακτίνων Χ στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και το πρώτο τραμ στην Αφρική. Συνδεόταν σιδηροδρομικά με το Lüderitz.




Η πόλη παρήκμασε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα διαμάντια εξαντλήθηκαν και τελικά εγκαταλείφθηκε το 1954. Λόγω του ότι βρίσκεται μέσα στην απαγορευμένη περιοχή (Sperrgebiet) της ερήμου Ναμίμπ, οι τουρίστες πρέπει να διαθέτουν άδεια για να εισέλθουν στην πόλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου